Zelfvoedzaam

Invloed media en cultuur

Het heersende schoonheidsideaal in de westerse cultuur zet een onrealistisch beeld neer van het ‘perfecte’ lichaam: slank, gespierd, symmetrisch en altijd jong. Dit wordt extra benadrukt door sociale media, reclame en de mode-industrie. Hierdoor zien we ons eigen lichaam vaak als imperfect. Dit kan leiden tot onzekerheid, een verstoord zelfbeeld en zelfs ongezonde eet- en leefpatronen.

Het is je ook vast wel opgevallen dat het schoonheidsideaal door de jaren heen steeds anders is. Onderstaande video laat dat nog eens extra duidelijk zien:

Tegenwoordig wordt dit schoonheidsideaal ook steeds vaker verpakt in een ‘gezondheid-jasje’. Slank zijn wordt niet meer alleen als “mooi” neergezet, maar ook als beeld voor gezondheid en zelfdiscipline. Gezond eten en fit zijn lijken mooie doelen, maar vaak schuilt daar dezelfde drang naar controle en perfectie achter.

Let wel: er is niks mis met gezond eten en fit zijn of je fit willen voelen. Het is wel een probleem als dit je stress geeft; hoe gezond ben je dan nog echt?

Dikke media

Is het je weleens opgevallen hoe dikke personen in de media worden neergezet?
Stereotypisch!
Ze zijn meestal niet de hoofdpersoon, maar eerder de grappige sidekick. De onzekere of onhandige vriend.
In films en series wordt overgewicht vaak gekoppeld aan luiheid, ongedisciplineerd gedrag, altijd honger of een gebrek aan zelfbeheersing. Maar ook aan hebzucht, vraatzuchtig en gemeen.

Een bron van vermaak. Alsof het circusdieren zijn.

Bron afbeelding: DonaldDuck.nl | © Disney

Ursula (De Kleine Zeemeermin)

Ursula is een dikke, kwaadaardige zeeheks. Haar figuur wordt gekoppeld aan hebzucht en manipulatie en benadrukt haar slechte karakter.

Bron afbeelding: Fox.com

Peter Griffin (Family Guy)

Peter is een dikke, onhandige en vaak domme man, waarvan zijn gewicht vaak wordt gebruikt voor komische effecten. Hij vertegenwoordigt het stereotype van de ‘luie, ongecontroleerde’ figuur.

Bron afbeelding: 9now.com

My 600-lb life

My 600-lb Life volgt mensen die worstelen met extreme obesitas en hun reis naar gewichtsverlies. Vooral Dr. Nowzaradan krijgt vaak aandacht op sociale media, waar fragmenten van zijn harde confrontaties viraal gaan. Deze momenten worden vaak gebruikt om de deelnemers te ridiculiseren.

Dunne prinsessen

Dunne prinsessen zoals hiernaast afgebeeld, hebben een lange geschiedenis in Disney-films. Hun slanke lichaamsbouw weerspiegelt het ideale schoonheidsbeeld. Dit bepaalt een norm voor kinderen, die daarmee het idee krijgen dat schoonheid gelijkstaat aan dun zijn.

Hiermee opgroeien, maakt het dan ook niet zo gek dat op 13-jarige leeftijd al 50% van de meisjes ontevreden is met haar lijf.

© Disney

Er is maar één
partij die er beter van wordt:
de dieetindustrie!

Er wordt geschat dat de wereldwijde dieetindustrie biljoenen waard is! Continu speelt zij in op onze behoeftes om aantrekkelijk en “gezond” te zijn.
Jouw onzekerheid is hun winst!


Maar wist je ook dat…
In 1998 door de Obesity Task Force (OTF) van het National Institute of Healths de BMI-criteria werden aangepast en dat van de een op de andere dag 29 miljoen Amerikanenovergewicht’ hadden. En wist je ook dat in deze OTF zeven van de negen leden directeur waren van afvalklinieken?
Best een verdachte gang van zaken, nietwaar?

GA JIJ ZORGEN VOOR JEZELF OF VOOR DE PORTEMONNEE VAN DE DIEETINDUSTRIE?