Hoe dan wel?
Bekijk eens deze twee video’s:
Je weet nu waar eetbuien vandaan komen. Je weet ook dat ons schoonheidsideaal eenzijdig en niet representatief is. Je hebt gehoord dat BMI onzin is. Dat dikke mensen ook gezond kunnen zijn.
“maar als ik nu alles loslaat, dan is het einde zoek!”
Nee, dat gebeurt niet. Tenminste, niet voor altijd 🙂


Hoe? Terug naar de basis!
Wat wel werkt? Intuïtief eten. En dat betekent niet: alles eten wat je wilt.
Intuïtief eten is een anti-dieetbenadering die je aan de hand van 10 principes leert hoe je weer in contact komt met je innerlijke signalen. Denk hierbij aan honger, verzadiging en voldoening! Ook op een liefdevolle manier omgaan met je gevoelens en lichaam komen aan bod.
De methode is ontwikkeld door twee diëtisten, Evelyn Tribole en Elyse Resch. En het mooie is… daar waar nog geen enkel wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dieten de oplossing is, is deze methode wel degelijk wetenschappelijk onderbouwd!
De 10 principes van intuitïef eten
Hiernaast lees je over de 10 principes van intuïtief eten. Wil je er uitgebreider over lezen? Ga dan naar extra tips.
1: Herken en Verwerp de dieetmentaliteit
Stop met diëten en geloof niet in de beloftes van (snel) gewichtsverlies. Weet je nog? Diëten zorgen in verreweg de meeste gevallen voor een vicieuze cirkel van restrictie en overeten.
Maar let op! De term intuïtief eten wordt misbruikt door de dieetcultuur. Houd daarom de volgende vuistregel aan: zodra het gaat om gewichtsverlies, controle houden of je lichaam in vorm houden of veranderen, is het een dieet!
Intuïtief eten gaat simpelweg niet samen met intentioneel gewichtsverlies.
2: Eer je honger
Luister naar je lichaam en eet wanneer je echte honger voelt. Te lang wachten leidt vaak tot eetbuien. Je lichaam zit wonderlijk ingenieus in elkaar: vertrouw erop!
3: Sluit vrede met eten
Stop met denken dat bepaalde voedingsmiddelen ‘verboden’ zijn. Alles mag en juist die vrijheid helpt je uiteindelijk om balans te houden. Je zult geen obsessie of controle verlies meer ervaren. Je ‘verboden voedsel’ verliest z’n aantrekkingskracht. Als je het écht, altijd en overal mag van jezelf, is het niet meer zo onweerstaanbaar.
4: Daag de voedselpolitie uit
Laat negatieve gedachten los over ‘goed’ en ‘slecht’ eten. Voeding heeft geen morele waarde. Voeding is ook meer dan alleen functioneel. Het mag ook gezellig zijn. En lekker! Eén stuk taart maakt je niet ongezond. Genieten is onderdeel van een gezond voedingspatroon. En je hoeft het ook niet te compenseren.
5: Voel je verzadiging
Eet bewust en leer de tekenen herkennen van wanneer je genoeg hebt gegeten. Ook hier weer: je lichaam zit wonderlijk ingenieus in elkaar. Leer luisteren naar het fluisteren van je lichaam. Dan hoeft het niet te schreeuwen…
6: Ontdek voldoening in eten
Kies eten waar je écht van geniet, zodat je je voldaan voelt en minder behoefte hebt aan extra snacks. Als je wel je favoriete dressing mag eten van jezelf en daardoor weer salade eet: neem het dan!
7: Ga respectvol om met je emoties zonder eten
Zoek alternatieven voor emotioneel eten. Eten mag gerust eens troostend zijn, maar het is niet de enige manier om met emoties om te gaan.
8: Respecteer je lichaam
Accepteer je lichaam zoals het is en behandel het met respect, ook als het niet ‘perfect’ is volgens de schoonheidsidealen. Eer het om wat het voor je doet. Het doel is niet om je lichaam mooi te vinden (daartoe zijn wij ook niet op aard), neutraliteit is ook helpend!
9: Beweeg op een fijne manier
Sport niet om calorieën te verbranden of om je lichaam te veranderen. Sport in plaats daarvan omdat het je energie, kracht, ontspanning en/of plezier geeft. Ga je liever dansen met je kinderen? Doe dat!
10: Eer je gezondheid met zorgvuldig gekozen voeding
Kies voeding die je lichaam voedt, maar wees flexibel en mild voor jezelf. Gezondheid draait niet om perfect eten, maar om balans. Merk wat er gebeurt als je bijvoorbeeld eiwitten toevoegt.